header 01

guy_serville_19.png

Duikplaatsen

België

In België wordt vooral in oude steengroeven (Wallonië) en zand- of kleiwinningsputten (Vlaanderen) gedoken. Voor de meeste putten moet een toegang betaald worden. De eerste opleidingsduiken voor beginnende duikers van duikersclub Guy Serville vinden meestal plaats in " De Drie Vijvers " te Adinkerke. Dat is voor de meeste leden de dichtstbijzijnde zandwinningsput en ideaal om de opleiding in open water aan te vatten.

Een goede site met de duikplaatsen in België is Duiklokaties. Je vind er een verzichtskaartje en steekkaarten met adres, accommodatie,... van verschillende duikplaatsen.

Nederland

Duiken gebeurt (voor duikers uit België) meestal in de Oosterschelde & het Grevelingenmeer. De Oosterschelde is een schitterende zeearm die ondanks sluizen nog altijd in open verbinding met de Noordzee staat. Een van de charmes van de Oosterschelde zijn de getijden en de stromingen, daarom wemelt het hier ook van leven. Uitgestrekte mosselvelden met vele vissen, krabben en kreeften. Op vele plaatsen komen we zee en kokeranemonen tegen. Kussens gele sponsen, slangsterren, bruin en rood zeewier vervolmaken het beeld. Op de website Duiken in het web vind je alle informatie.

Noordzee

Met een schip trek je de zee op om te duiken. Aan de kust zelf is er teveel zand door de branding in het water omgewoeld. Ver genoeg van de kust is het water helder genoeg. Er kan op verschillende wrakken worden gedoken. Regelmatig worden er nog nieuwe wrakken gevonden. De meeste van de wrakken zijn prachtig begroeid en een lust voor het oog en de camera.
Tijdens de duik ben je omgeven door grote scholen vissen. Kabeljauwen van ruim één meter zijn geen uitzondering en ook de hondshaaien laten zich steeds vaker zien. Grote krabben en kreeften scharrelen over de bodem op zoek naar iets eetbaars. Het silhouet van het wrak geeft een bijna surrealistisch effect.
Een uitgebreide site over wrakduiken in de Noordzee en het Kanaal: A site for wreckdivers. "The wrecksite, wreck database for wrecks and ships in the North Sea"; kaarten, geschiedenis van de wrakken en nog veel meer. Via het menu, links, wrakduiken vind je een lijst van charterboten om op de Noordzee te duiken.

Middellandse Zee

Langsheen de hele Europese strook van de Middellandse Zee van Spanje, over Frankrijk, Italië, Kroatië, Griekenland tot en met Turkije wordt gedoken. Ook vanuit Corsica, Sardinië, Malta en Gozo en een aantal kleinere eilanden kan gedoken worden. Het water van de Middellandse Zee is glashelder. Ook hier kan op verschillende wrakken gedoken worden.
Kijk maar eens op volgende sites:
Abysso - 'Marine Biology, Archaeology, History, Diving'. Deze site heeft (onder andere) een database met meer dan 900 wrakken (scheepswrakken, duikbootwrakken, vliegtuigwrakken) in de hele Middellandse Zee.
Malta en Gozo - 'The Maltese Islands form a very special diving site at the heart of the Mediterranean. They offer excellent sport for both beginners and experienced open water and cave divers, all year round'.
Minder bekend is duiken vanaf de Afrikaanse kust van de Middellandse Zee (Marokko, Tunesië, Egypte, Libanon,...).

Rode Zee

De 'natte droom' van heel wat duikers en toch relatief vlakbij. Kristalhelder water en het hele jaar door aangename watertemperaturen. In de zomer is de omgevingstemperatuur er wel vrij heet. De bekendste duikplaatsen zijn Hurghada, El Gouna en Sharm El Sheikh. Vanuit een van deze duikplaatsen vertrek je voor een dagtrip met een diveboat, maar ook liveaboards of safari cruising is erg populair. Je kan je ontdekking van thuis uit beginnen op volgende site:
Egypt Red Sea Virtual Diving Center - 'The Red Sea Virtual Scuba Diving Center by Tour Egypt: Official Internet Site of the Ministry of Tourism, Egypt is the best resource about Red Sea Scuba Diving on the Internet, with info on wrecks, dive sites, travel and much more'.
En als je dan toch van plan bent om naar Egypte te gaan, kijk dan ook eens naar de hoger liggende niveaus deze site van Touregypt: 'Egypt Travel from the Egyptian Ministry of Tourism presents Tour Egypt, the Official web site on Egyptian travel, tours, vacations and holidays with information on travel and vacations, culture and history, travel amenities, ancient Egypt including the Red Sea and Sinai'.

Exotische bestemmingen

Nog verder zijn de Caraïben, Seychellen, Malediven, Thailand, Tahiti,...
Op Dive-Centers.net vind je een selectie van duikplaatsen over de hele wereld.